Goteniški Snežnik

V nedeljo, 23.04.2023 smo se planinci našega planinskega društva odpravili na Goteniški Snežnik. S 1289 metri je najvišji vrh Dolenjske in Bele krajine. Dostop do njega je bil kar nekaj desetletij nedostopen za planinarjenje, ker je bil v zaprtem vojaškem območju. Po letu 1991 je dostop na njega zopet mogoč.   

Pohod smo začeli v vasi Gotenica in zelo hitro zagrizli v hrib. Po strmem vzponu smo prišli do Kamenega zidu. Ker smo imeli res sončno nedeljo smo od tu imeli razgled po Goteniški dolini z Gotenico, Goteniškim Snežnikom, Kočevsko Reko in Klekom v daljavi.

Nato je sledila malo bolj položna pot do vrha Snežnika. Vrh je delno gozdnat. Na vrhu se je nam odprl čudoviti razgled na že omenjeni Kameni zid, Sv. Ano nad Ribnico, na Strojno, Kočevski Rog, na Gorjance in Kum.

Po kratkem oddihu smo se  z vrha spustili po drugi poti proti Kočevski Reki. Sprva smo hodili po stezi, nato po gozdni poti vse do Kočevske Reke.

V Kočevski Reki smo si ogledali dokaj novo cerkev sv. Janeza Krstnika. Ta cerkev stoji na mestu nekdanje cerkve. Temeljni kamen je blagoslovil nadškof dr. Alojzij Šuštar oktobra 1994, posvetil pa jo je nadškof dr. Franc Rode junija 1999.

Poleg cerkve raste še znameniti več kot 400 let star oreh.

Tu smo naš pohod zaključili. Hodili smo 6 ur, prehodili dobrih 15 kilometrov od tega 716 metrov vzpona in 772 metrov spusta.

Zapisala: Brigita Jenkole

Trebnje, 24.04.2023

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja