Naravovarstvena ekskurzija Po risovi učni poti

V soboto, 11.05.2024 smo se gorski stražarji, varuhi gorske narave in ljubitelji narave PD Trebnje udeležili naravovarstvene ekskurzije Po risovi učni poti.

Pot nas je vodila preko Novega mesta do Kočevja ter do Koče Pri Jelenovem studencu. Tu se začne Risova pot, ki je namenjena vsem, ki jih zanima življenje naše največje prostoživeče evropske mačke – evrazijskega risa (Lynx lynx). Ekskurzijo je vodila dipl. gozdarka Tina Kotnik in nam na zanimiv način prikazala to mogočno mačko. Risi so v Sloveniji prisotni na območju dinarsko jelovo-bukovih gozdovih, ki so dokaj redko poseljenih. Ta visoko dinarski kras poln skal in strmega pobočja risu zelo ustreza, saj mu skale služijo kot razgledne točke, zelo rad pa hodi po robovih grebenov, ob skalnih prelomih.

Ris ima kot vrhovni plenilec pomembno vlogo v ekosistemu. Najpogosteje lovi srnjad, redkeje jelenjad in glodalce. Pri nas pa se je specializiral na lovljenje polhov. Naš ris in njegov habitat sta varovana v okrilju ekološkega omrežja Natura 2000, ki predstavlja temelj evropskega varstva narave.

Prehodili smo daljšo Risovo pot, ki meri 3.4 km, ki nas je popeljala skozi risov življenjski prostor, na Mestni vrh z 1034 metri nadmorske višine ter prečudovitim razgledom na mesto Kočevje z okolico ter se krožno vrnili do Koče Pri Jelenovem studencu.

Pot, sploh krajša je primerna za otroke in ima 8 tematskih postaj opremljenih z informacijskimi tablami, ki vam razkrivajo zanimivosti iz risjega sveta, didaktičnimi pripomočki ob poti pa pred vas postavljajo izzive in preizkušnje v katerih se lahko pomerite z risom.

Naravovarstvene ekskurzije se je udeležilo kar 11 članov našega PD. 

Na naravovarstvenih ekskurzijah pa vljudno vabljeni vsi ljubitelji narave.

Načelnica GS in VGN PD Trebnje Brigita Jenkole     

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja