PLANINSKI TABOR V BOLGARIJI

Planinsko društvo Trebnje je tudi letos organiziralo planinski tabor, tokrat v Bolgarijo. Glavna organizatorja in vodnika sta bila Marjan Pajk in Ciril Doles, za varno vožnjo pa sta poskrbela šoferja Avtobusnega prevoza Kastigar, Rado in Milan. Tabor je potekal od 4. do 11. julija, udeležilo se nas je 43 pohodnikov.

Program tabora je bil zelo pester in po zaslugi dobre organizacije, vodenja in upoštevanja dogovorov in dobre kondicije pohodnikov v celoti izpeljan. Tudi vreme nam je bilo zelo naklonjeno.

Ogledali smo si center glavnega mesta Sofije z znamenito Baziliko Aleksandra Nevskega z bleščečimi pozlačenimi in bakrenimi kupolami. Posebno doživetje je bil ogled parlamenta in predsedniške palače, kjer smo spremljali menjavo častne straže. Seveda smo se vsi najbolj veselili vzpona na najvišji vrh Bolgarije in Balkana Musala z višino 2925 m. Nanj smo se povzpeli najprej z gondolo, nato pa premagali še približno 800 m višinske razlike. Glede na višino vrha je pot nezahtevna – makadamska preko smučišč, prečkanje »reke kamenja«. S poti je čudovit pogled na Ledeno jezero, na vrhu gore pa je tudi planinska koča, pri kateri sta vodnika »krstila« vse pohodnike, ki smo bili prvič na taki višini. S sedežnico smo se peljali tudi v osrčje Nacionalnega parka Rila, se sprehodili med sedmerimi rilskimi jezeri in se povzpeli na 2465 m visok vrh. Najzahtevnejši pa je bil vzpon na najvišji vrh Pirinskega pogorja Vihren – 2914m.

Poleg planinarjenja in ogleda številnih naravnih znamenitosti smo si ogledali tudi bogato kulturno dediščino, ki je zaščitena tudi pod okriljem Unesca – samostana Rila in Rožen, naravni park Vitoša in Zlatne mostove oz. Kamnito reko.

Bolgarija je dežela, bogata z gorami, številnimi naravnimi lepotami in kulturno dediščino. Domov smo se vrnili polni lepih vtisov in doživetij, seveda pa brez Marjana in Cirila tega ne bi bilo. Hvala vama za ves trud in čas, ki sta ga vložilo v pripravo programa, organizacijo in vodenje.

 

Marija Mežnaršič

 

Album_icon

 

Slike in predstavitev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja