NARAVOVARSTVENA EKSKURZIJA ŽUPANČIČEVA UČNA POT

v soboto 13. aprila 2024

Letos se bomo ljubitelji narave in kulture, GS in VGN podali na našo prvo naravovarstveno ekskurzijo v Belo krajino. Obiskali bomo Župančičevo pot, ki je posvečena velikemu slovenskemu pesniku Otonu Župančiču. Povezuje kraje med pesnikovo rojstno Vinico in vasjo Dragatuš, v kateri je pesnik preživel svoja otroška leta. Ob poti bomo zaznali značilnosti belokranjske pokrajine in njene naravne in kulturne znamenitosti.

Zbrali se bomo pred trgovino Tuš v Novem mestu, 13. 4. 2024 ob 7.uri. Z avtobusom se bomo peljali preko Dolenjskih Toplic v Črnomelj in nato v Dragatuš. Pot bo lahka, primerna za vse starosti, trajala pa bo 4 ure. Bodite primerno obuti in planinsko oblečeni. Ob slabši vremenski napovedi pa vzemite s seboj kakšen dežnik ali pelerino. Sicer pa malico in vodo v nahrbtniku. Domov se bomo vrnili v popoldanskem času.

Pot nas bo vodila: Dragatuš (spominska soba Otona Župančič), Pusti Gradec (Klepčev mlin, žaga venecijanka, arheološko najdišče), Veliki Nerajec (nerajski lugi), Mala Lahinja, Belčji Vrh, Hrast pri Vinici (nahajališče boksita), Gornji kal, Žiželj (Marijina romarska cerkev in najvišja točka poti – 334 m), Vinica (spominska zbirka Otona Župančiča). Tam nas bo čakal avtobus.

Cena prevoza bo 15 €, vstopnina za ogled Zupančičeve hiše v Vinici pa (kdor si bo želel ogleda) pa bo 5 € za odrasle in 3 € za upokojence.

Pohod bomo brezplačno vodili vodniki PZS.

Prijave zbiram do ponedeljka, 08.04.2024 zvečer na telefonsko številko 040 600 394 ali po mailu: brigita.jenkole@gmail.com.

Lep pozdrav,

Brigita Jenkole, načelnica VGN in GS PD Trebnje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja